Populata înca de la începutul erei crestine, localitatea este atestata abia în secolul al XVIII-lea, când boierul Dumitru Seceleanu a înfiintat o livada de 100 ha, un atelier de covoare, un uscator de fructe si produs marmelada, o distilerie de rachiu, dar a pus si bazele statiunii Balta Alba,prin construirea unor cabinete si a primelor instalatii pentru tratamentul afectiunilor reumatice.
        Analizele efectuate de Carol Davila au atestat calitatile terapeutice ale namolului de aici. În 1872 se construieste primul hotel, iar la scurt timp sunt puse în functiune baile calde si reci.
        Iata câteva din cele mai importate informatii detinute cu privire la etimologia numelor satelor apartinatoare comunei Balta Alba:

    -        Stavarasti. Potrivit publicatiei "Ingerul" a Sfintei Episcopii a Buzaului,  satul Stavaresti a existat înainte de anul 1835, când purta numele "La colacul de piatra", denumire datorata  fântânei facuta de turci si care avea deasupra pus un colac mare de piatra.

    -        Pârlita. Numele acestui sat provine de la o bisericuta locala, construita din bârne si învelita cu stuf, care a ars complet. 

    -        Amara. Hrisoave din timpul Principatelor Unite arata ca satul a luat fiinta înainte de 1848 si a purtat numele de Slobozia Amara. În timp s-a prescurtat numele si a ramas Amara, acest nume dandu-i-se de la numele baltii din imediata apropiere( care din cauza apei cu gust amar purta numele de Amara).

    -        Balta Alba. Numele, ca si în cazul satului Amara, i-a fost dat dupa numele lacului din apropiere (lacul Balta Alba, care se gaseste la o distanta de 800-900m spre est ). Lacul poarta aceasta denumire datorita sarurilor care se depun pe marginea lui în timp de seceta, provocând astfel iluzii vizuale (de la distanta pare alb).

    -        Baile. În anul 1879 a luat fiinta un sat sub numele de Balta Alba Noua care,cu timpul si-a schimbat numele în Baile datorita bailor care se faceau în lacul Balta Alba.
Istoric
S  
T  
A  
T  
I  
U  


A

B
A
L
T
A

A
L
B

    

S  
T  
A  
T  
I  
U  


A

B
A
L
T
A

A
L
B